Pažnja koja čuva miran san od požara

atos-osiguranje-savjeti-za-miran-san-paznja-koja-cuva-miran-san-od-pozara

Pažnja koja čuva miran san od požara

Želeći da objasne strukturu prirode, antički grčki filozofi su osmislili koncept osnovnih elemenata, prema kojem voda, zemlja, vazduh i vatra predstavljaju tvorce same egzistencije. Ali, priroda je sila koja istovremeno stvara i razara.

Apsolutna kontrola nad osnovnim elementima nije u rukama čovjeka, ali to ne znači da bi trebalo prepustiti stvari slučaju. Obazrivost je od naročitog značaja u polju djelovanja elementa vatre, jer pepeo koji požar ostavi u nepovrat odnosi drage uspomene.

Osiguranjem se može pokriti novčana, ali ne i emotivna šteta uslijed gubitka imovine u dimu vatre. Zbog toga želimo s vama da podijelimo esencijalne savjete za prevenciju požara u stanu ili kući, u prostoru gdje stvarate trenutke za pamćenje. Mala doza pažnje zaista može da spriječi nastanak katastrofe požara.

 

Atos-15x15Čista kuhinja rješava pola problema.

Uloga vatre u pripremanju slada bakinog kolača je nesporna. Ali, isto tako je neoborivo da je upravo kuhinja oaza toplote podložna gorenju. Tu su peći, šporeti i mikrotalasne koje svakom obroku daju idealan stepen Celzijusa. Kako biste izbjegli širenje vatre ovih uređaja, trebalo bi da ih održavate čistim te na distanci od lako zapaljivih predmeta.

Ako se u vašim kuhinjskim ormarićima nalazi rasvjetno tijelo, obratite pažnju da ono bude udaljeno od krpa ili bilo koje druge tkanine. U slučaju da se ulje ili mast zapale na peći, nipošto ne bi trebalo da koristite vodu za gašenje požara. Za otklanjanje vatre u ovoj instanci, pametan izbor je deka.

 

Atos-15x15Ispravni uređaji u drugim prostorijama su jednako važni.

Uz održavanje kuhinjskih elemenata, prevencija požara podrazumijeva i vođenje računa o ispravnosti drugih kućnih aparata, a naročito uređaja za grijanje, ventilaciju i rasvjetu. Kako biste značajno umanjili opasnost od pregrijavanja, prenosive grijalice, ali i televizijske aparate bi trebalo da postavite tako da oko njih postoji dovoljno prostora za strujanje zraka.

Takođe, od krucijalnog je značaja ne priključivati više uređaja na jedan električni priključak. Većina ljudi se olako navikne da istovremeno barata sa nekoliko uređaja, ali samo malo pažnje prilikom „paljenja“ štiti kako od pregrijavanja i požara, tako i povećanja brojke na računu za struju.

 

Atos-15x15„Gdje“ je često ključ prevencije požara.

Kao što grom neće u koprivu, tako ni vatra ne ide tamo gdje nema iskre. Lakovima, bojama, benzinu i ostalim lako zapaljivim tekućinama nije mjesto u prostorijama za grijanje. Tečnost podložna snazi vatre je najsigurnija kada se nalazi u prikladnim posudama te na pristojnoj udaljenosti od električnih uređaja.

Samozapaljiva materija, kao što je tkanina za čišćenje ulja i boja, jednako ne predstavlja rizik kada se skladišti u metalnim zatvorenim posudama. I posljednje, ali ne manje bitno jeste da odjeću i peškire ne bi trebalo vješati blizu grejnih tijela. Njima je mjesto bilo na štriku, bilo u sušilici za rublje, ali ne i u zoni opasnosti od požara.

Mjere opreza svakako uključuju i aparate za gašenje požara te detektore dima, ali i osiguravajuće polise. U brzini modernog života, odista nije neuobičajeno da izjurimo iz stana zaboravljajući da ugasimo peglu. Naša polisa je garant da će šteta biti popeglana.

 

Za miran san, Vaše Atos osiguranje

Podijeli