Odabir autosjedalice po mjeri

atos-osiguranje-odabir-autosjedalice-po-mjeri

Odabir autosjedalice po mjeri

Od časa kada izađu iz porodilišta pa sve do kraja života, djeca i njihova sigurnost ostaju prioritet svakog roditelja. Već u prvim mjesecima života, najmlađi postaju učesnici saobraćaja, mreže ispresijecane nepredvidljivostima. Na brzinu ulice ne možemo da utičemo, ali, na sreću, možemo učiniti mnogo toga da svoje mališane zaštitimo u prvim godinama vožnje. Zato što smo i mi majke i očevi, a i zato što nam je stalo do vašeg mirnog sna, pripremili smo najvažnije savjete za sigurnost mališana u vozilima.

Za početak je najvažnije odabrati odgovarajuću autosjedalicu, u kojoj će djetetu biti komforno. S obzirom na to da su prilagođene težini i dobi, pronalazak sjedalice po mjeri ne bi trebalo da predstavlja problem. Ipak, zarad cjelovitog osjećaja sigurnosti, toplo preporučujemo da postavite ova pitanja prije kupovine:

 

Atos-15x15Posjeduje li autosjedalica atest?

Sertifikacija autosjedalica je utvrđena oznakom ECE R44. Kao dokaz da je autosjedalica prošla test sigurnosti, atest je od iznimnog značaja jer garantuje povećan stepen zaštite u slučaju nezgode.

 

Atos-15x15Da li se autosjedalica može čvrsto postaviti u vozilu?

Kako je za bebe karakterističan fetusni položaj, optimalno je odlučiti se za sjedalicu u obliku nosiljke s ručkom. Ali, sigurnost djeteta ne zavisi od same nosiljke koliko od fiksatora, koji se kupuje odvojeno, ali čija uloga je od nemjerljivog značaja u vožnji. Ako niste u mogućnosti da priuštite novu autosjedalicu, polovna zaista može da vam dobro posluži, ali obavezno provjerite u kakvom je stanju te da li posjeduje sve originalne dijelove. Kako kod novih, tako i kod polovnih, potvrdu kvalitetu autosjedalice osigurava atest.

Kada je riječ o pozicioniranju sjedalice u vozilu, pred vama su dvije mogućnosti. Kada nemate pratnju te podršku u čuvanju djeteta na zadnjem sjedištu, autosjedalicu bi trebalo da postavite na suvozačevo mjesto tako da svoju bebu možete pratiti pogledom. U tom slučaju, veoma je važno da isključite vazdušni jastuk predviđen za suvozača.

Za kraj, ne zaboravite da svoje vozilo označite naljepnicom „beba u autu“, jer zaista, malo koji vozač neće usporiti kada uoči da se ispred, iza ili pored njega prevozi nedužno malo biće.

 

Za miran san, Vaše Atos osiguranje

Podijeli