IZBJEGNITE NESREĆU: Ovo trebate znati za sigurnu vožnju po ledu i snijegu!

IZBJEGNITE NESREĆU: Ovo trebate znati za sigurnu vožnju po ledu i snijegu!

Jeste li znali da se u toku jednog sata dogodi 4 do 5 saobraćajnih nezgoda ?
Nekada nisu krivi vozači, nekada su krive i druge okolnosti : vremenske nepogode kao što su snijeg i led.
Ove nepogode mogu biti jako opasne ukoliko se nalazite za upravljačem vozila. Ono što trebate znati jeste kako se ponašati u tim situacijama i kako voziti po snijegu i ledu. Važno je volan držati opušteno i nježno kako bi na vrijeme osjetili promjene, kao i imati na umu da volan ne okrećemo po vlastitoj intuiciji.

Dali smo vam nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći ukoliko se nađete u ovakvim situacijama.

1. Upravljanje

Prilikom snježnih i ledenih površina upravljanje vozilom podrazumijeva oprezne i precizne pokrete volana. Najčešći uzroci proklizavanja vozila su nagla ubrzanja ili nagla kočenja, pa ako ste imali susreta s tim odmah trebate pritisnuti papučicu spojke, a otpustiti papučicu kočnice čim prije. Ovaj proces omogućava prianjanje između gume i kolovoza. Prvenstveno prilagodite brzinu kretanja uslovima ceste te samim mogućnostima vozila.

2. Držite razmak

Led uzrokuje duži put kočenja čak i do 10 puta u odnosu na suh kolovoz, zbog toga je potrebno da održavate potreban razmak između vozila.
Vozila koja imaju stražnji pogon imaju dodatna opterećenja stražnje osovine pa prilikom većeg gasa imaju bolji prenos snage. Vozila sa prednjim pogonom su u delikatnoj poziciji prilikom skretanja na snijegu.

3. Stepen prijenosa

Stepen prijenosa je jos jedna stavka koju trebate imati na umu. Prilikom prebacivanja u niži stepen, automobili koji imaju prednji pogon dodatno stvaraju pritisak na prednjoj osovini, a kod automobila sa stražnjim pogonom situacija se pogoršava zbog osovine koja koči motor. Posebnu pažnju trebate obratiti prilikom ulaska u zavoj. Vozila sa pogonom sva četiri točka nemaju ovih problema.

4. Proklizavanje

Kada se govori o ekstremnim situacijama možete pokušati sa umjerenim dodavanjem kočnice ali nikako do kraja. Volan lagano usmjeravajte tako da izgleda da ne želite ući u zavoj a zatim pritisnite kvačilo zbog oslobađanja prednje osovine.

5. Preupravljanje
Preupravljanje je situacija kada stražnji kraj vozila nije pod kontrolom odnosno nestabilan je. Ova pojava je karakteristična za vozila koja imaju pogon straznjih točkova. Reagujte tako što ćete pristupiti tehnici okreta u smijeru zanošenja vozila, i okrenuti točkove samo onoliko koliko je dovoljno automobilu.

6. Podupravljanje

Podupravljanje se smatra stabilnim stanjem automobila. Dolazi do proklizavanja prednjih točkova i moramo imati u vidu slijetanje s kolovoza. Reagujte zaustavljanjem prijenosa snage na točkove tehnikom pritiska spojke. Vozila koja imaju automatski prijenos trebaju da odvoje vučnu silu naglim pokretima noge s gasa uporednim laganim popuštanjem volana.

7. Kočenje

Prilikom kočenja je najbitnije da pritisnete ”kuplung” a nakon toga dodati lagani pritisak na kočnicu. U ovom procesu vozilo će početi da usporava. Kako bi se vozilo samostalno ispravilo i dalo slobodu kretanja koje daje mogućnost upravljanja vozila važno je da pritisnete spojku. Da bi ste usporili vozilo prethodno je potrebno da ubacite u nižu brzinu nego inače i omogućite vozilu postupno smanjenje brzine sa njeznom upotrebom kočnice.

Prilikom stupanja na kolovoz budite svjesni da niste sami u prometu pa budite još više oprezni i zbog drugih. Nesreće su mnogo češće prilikom vremenskih nepogoda stoga primijenite ove upute kako bi smanjili vjerovatnost nesreće na minimum.
Izvor: www.pungas.info

[smartslider3 slider=7]

Podijeli