Dokazano zašto novac najbolje trošiti na putovanja

Dokazano zašto novac najbolje trošiti na putovanja

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kornel u Njujorku pokazalo je da se ključ sreće krije u iskustvima, a ne u materijalnim stvarima. Studija koju je predvodio psiholog doktor Tomas Gilovič trajala je dvije decenije.

– Kupujemo stvari kako bismo bili srećni i to nam uspijeva, ali samo na kratko. Nove stvari su nam zanimljive samo u početku, ali se brzo navknemo na njih. S druge strane, sreća koju osjećamo kada isprobamo nešto novo s vremenom se povećava jer ta iskustva postanu dio nas i izgrađuju naš identitet – pojasnio je Gilovič.

Pojednostavljeno, to je razlog zašto ste majicu za kojom ste dugo patili obukli svega dva puta, a prvo ljetovanje bez roditelja pamtićete čitav život. Gilovič savjetuje da novac koji štedite za novi televizor potrošite na neko putovanje ili novi hobi.

– Možete da volite materijalne stvari. Možete čak da mislite da su vezane za vaš identitet, ali one mogu postojati i bez vas. S druge strane, vaša iskustva su zaista dio vas – zaključio je naučnik, prenosi bankar.me.

Podijeli