Dehidrirani ili pijani – isto je ako ste za volanom

Voznja

Dehidrirani ili pijani – isto je ako ste za volanom

Američko istraživanje je otkrilo da vožnja u dehidriranom stanju može da bude jednako opasna kao vožnja pod uticajem alkohola.

Zato je vrlo važno da popijete dovoljnu količinu vode prije nego što sjednete za volan. Tim američkih naučnika istraživao je koliko će grešaka tokom simulirane vožnje ispitanici napraviti u zavisnosti od toga koliko vode su popili prije nego li su sjeli za volan.

Učesnici istraživanja su prvog dana na svakih sat vremena pili po čašu vode i ukupno napravili 47 grešaka. Drugi dan su na svakih sat popili samo gutljaj vode i napravili ukupno 101 grešku, što je više nego dvostruko. Greške koje su pravili bile su, između ostalog, krivudanje u traci, prelaženje preko linije, prekasno kočenje i slično.

Kako su vožnja i ispijanje dovoljne količine vode uopšte povezani? Naime, ljudski mozak ne funkcioniše optimalno kada je organizam dehidriran. Dehidratacija takođe negativno utiče na vještine važne za pravilnu vožnju poput bistrine uma, pravovremene reakcije, fokusiranja, koncentracije pa čak i na raspoloženje. Kad organizmu nedostaje vode, mišići takođe ne funkcionišu onako kako bi trebalo.

SrpskaCafe.com

Podijeli