Aplikacija “Interceptor” mjeri prosječnu brzinu na autoputu

Aplikacija “Interceptor” mjeri prosječnu brzinu na autoputu

Nakon što je prije nekoliko dana na autoputevima u Srbiji počelo mjerenje prosječne brzine na autoputevima između naplatnih rampi i kažnjavanje vozača koji je prekorače na Play Store se pojavila aplikacija “Interceptor” koja omogućava mjerenje prosječne brzine vozača.

Prilikom korišćenja aplikacije potrebno je da vam je GPS upaljen, te prilikom ulaska na autoput pokrenete “Interceptor”.

Aplikacija može pogriješiti do pet kilometara na čas.

Ovo znači da u svakom trenutku možete znati kolika vam je prosječna brzina i tako da izbjegnete eventualnu kaznu.

Mjerenje prosječne brzine kretanja automobila na auto-putu, na naplatnim rampama u Srbiji počelo je krajem jula. U međuvremenu su vozači na rampama dobijali priznanice na kojima piše kojom srednjom brzinom su vozili, ali nisu kažnjavani.

Vozači će prilikom plaćanja putarine dobiti na priznanici i informaciju o srednjoj brzini vožnje pa mogu odmah da znaju da li su prekršili zakon. Biće sankcionisani i vozači koji elektronski plaćaju putarinu – njima će sistem očitavati srednju brzinu čim ih kamera snimi na naplatnoj rampi.

Vozače će patrola saobraćajne policije odmah zaustavljati na naplatnoj rampi ili će im prijava stići na kućnu adresu. Na licu mesta zaustavljaće se oni čije prebivalište nije u Srbiji, odnosno, strancima će se saopštavati prekršaj – izricanjem novčane kazne ili vođenjem kod sudije za prekršaj.

Propisane kazne:

– 121-140 km/h – 3 000 dinara

– 141-160 km/h – 5 000 dinara

– 161-180 km/h – 6 000 – 20 000 dinara, tri kaznena poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje 30 dana

– 181-200km/h – 15 000 – 30 000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, šest kaznenih poena i oduzimanje dozvole na najmanje tri mjeseca

– 201+ – 100 000 – 120 000 dinara, najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena, oduzimanje dozvola najmanje osam mjeseci.

Izvor: Srpskacafe.com

 

Podijeli